Bæredygtighedseksperter jager genbrugsguld i gamle festlokaler

Den 1. september går nedrivningen af de tidligere selskabslokaler på Bådehavnsgade 57 i gang. Derfor mødtes et hold af bæredygtighedseksperter en formiddag midt i juni foran bygningerne for at kortlægge, hvilke byggematerialer de med fordel kan genavende i det nye byggeri på Stejlepladsen.

Når byggeriet på Stejlepladsen engang står færdigt, vil man måske kunne spotte genbrugsmaterialer fra de gamle festlokaler fra Bådehavnsgade 57. Det var i hvert fald formålet med den gåtur, som en gruppe bæredygtighedseksperter for nyligt var på, da de gennemgik de gamle lokaler for materialer, som kan genbruges i de nye boliger. De kiggede blandt andet efter brugbare vinduer, murstykker og tagplader.

Mange store fester og et væld af koncerter har gennem årene fyldt de omfangsrige selskabslokaler på Bådehavnsgade 57 med musik og glade stemmer. Men for få år siden år siden sluttede festen, og siden da har lokalerne stået tomme. Nu skal den godt 4000 kvadratmeter store grund i stedet skal give plads til en daginstitution, og derfor skal de gamle bygninger rives ned.

 

Men før væggene væltes, og alt ender i en container, er det værd at undersøge, om nogle af byggematerialerne kan genbruges i nye byggerier, og derfor brugte et hold af bæredygtighedseksperter en onsdag formiddag på at gennemgå de tidligere festlokaler for brugbare vinduer, murstykker og tagplader, der blandt andet kan finde anvendelse i de nye boliger, der skal opføres på Stejlepladsen i de kommende år.

Genbrug af materialer er en del af strategien

Med på holdet, der gennemgik de gamle festlokaler, var blandt andre bæredygtighedschef fra Enemærke & Petersen, Anders Sørensen, projektleder Magnus Sølvhøj Kühn fra Lendager og Rasmus Midtiby fra Moe. Sammen foretog de en såkaldt ressourcekortlægning, der skal sikre, at de byggematerialer, der har potentiale til et blive genbrugt i nye byggerier, får en ny funktion i stedet for at ryge til deponi, forbrænding eller såkaldt downcycling.

Selskabslokalerne har lagt dansegulv til både bryllupsfester og koncerter.
Selskabslokalerne har lagt dansegulv til både bryllupsfester og koncerter.
En stor vandskade i kælderen har fået skimmelsvampen til at vokse.
En stor vandskade i kælderen har fået skimmelsvampen til at vokse.

En del af strategien for det nye boligområde på Stejlepladsen er netop at genbruge materialer fra lokale bygninger, der skal rives ned, og derfor var Magnus Sølvhøj Kühn spændt på, hvad festlokalerne gemte.

- Desværre har der været en ret omfattende vandskade, der har ødelagt meget, men der er næsten altid noget, der kan bruges igen. Her er der blandt andet nogle ovenlysvinduer, nogle spær og en del eternitplader, der sagtens kan anvendes i nye byggerier, og der er også nogle brædder og andre materialer, der kan bruges som facadebeklædning et andet sted. Det handler i høj grad om at bruge det, vi har, forklarede Magnus Sølvhøj Kühn, der sammen med en kollega fra Lendager er i gang med at udarbejde en komplet liste over de byggematerialer, de gerne vil have med videre fra de gamle festlokaler og over i det nye byggeri på Stejlepladsen.

Bygningerne forgår, men materialerne genopstår

Listen over genanvendelige byggematerialer skal Rasmus Midtiby bruge, når han om kort tid sender nedrivningen af de gamle bygninger i udbud. Den virksomhed, der skal stå for nedrivningen, skal nemlig vide, præcis hvilke byggematerialer, der skal genbruges.

- Det kan kræve ekstra tid at nedrive en bygning, hvor man skal genbruge byggematerialer, og derfor skal den komplette liste indgå i udbudsmaterialet, forklarede Rasmus Midtiby, der efter ressourcekortlægningen var færdiggjort, gik i gang med at undersøge bygningerne for farlige stoffer som eksempelvis asbest, tungmetaller og PCB, så det kommende nedrivningsfirma også kan være opmærksom på udfordringer af denne karakter.

Dog havde de fleste i gruppen håbet på en bedre fangst på dagens jagt.

- Nogle gange finder man meget, andre gange finder man lidt, og denne gang var der desværre ikke så meget guld, som vi havde håbet, lød det fra Anders Sørensen.

Nedrivningen af bygningerne på Bådehavnsgade 57 sendes i udbud i løbet af juli måned, og selve nedrivningen går i gang 1. september 2021. Men selvom de store bygninger snart forsvinder helt, så vil en del af byggematerialerne altså genopstå i de nye huse, der skyder frem på Stejlepladsen i de kommende år.

Der blev fundet flere ting, der kan få nyt liv som facadebeklædning. Heriblandt denne rulleport.
Der blev fundet flere ting, der kan få nyt liv som facadebeklædning. Heriblandt denne rulleport.